Friday, October 7, 2011

Segalanya bermula dengan IUI

 
MENCERITAKAN tentang bagaimana pasangan itu boleh mendapat anak kembar empat, suami kepada Dr. Jasmina Qamaruz Zaman, Dr. Hazli Zakaria berkata, ia bermula dengan mereka mendapatkan khidmat perubatan reproduktif di Lembaga Penduduk dan Pembangunan Keluarga Negara (LPPKN) yang terletak di Jalan Raja Laut, Kuala Lumpur.

"Kami berusaha untuk mendapatkan anak kedua selepas mendapat anak pertama, Eimann Arrazi, pada 2004 sewaktu isteri saya sedang belajar di United Kingdom.

"Kami memilih untuk menjalani kaedah persenyawaan dalam rahim (IUI). Kali pertama percubaan kaedah tersebut gagal dan doktor telah memaklumkan kami boleh mendapat anak kembar.

"Setelah percubaan pertama gagal, kami mencuba sekali lagi  dan Alhamdulillah selepas tiga minggu kandungan, menerusi pengesanan ultrasound doktor mengesahkan isteri saya mengandung kembar empat." katanya. Dr. Hazli yang merupakan pakar psikiatri di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) begitu bersedia dengan kehadiran empat kembar yang pasti menggamatkan suasana rumah tangga mereka berdua."
"Memang jenuh jugalah apabila keempat-empat menangis serentak. Namun kami telah bersedia untuk keadaan ini."
"Malah kami juga mendapatkan khidmat dua orang pembantu untuk membantu menjaga anak kembar kami." ujurnya.
Tidak mahu meletakkan harapan terlalu tinggi ketika proses mengandung, Dr. Hazli dan Dr. Jasmina, hanya membelikan barangan bayi selepas kelahiran anak-anak bertuah itu.
Sumber : Utusan Malaysia Online

PS - They did treatment with Dr G, LPPKN

6 their rebelling minds:

mag said...

saya berharap percubaan IUI saya kali ke 2 nanti berjaya mcm dia..insyallah...
kali pertama gagal...

PUANSTOBERI said...

tetiba bersemangat semula nak buat IUI kat LPPKN.
Apa pun mmg kena tggu Januari dpn la jugak. huhu

Anonymous said...

sy akan wat icsi... tapi tunggu dapat tukar dulu...mayb early next year.... dh 8 tahun menanti...kalau Allah nk kurniakan kepada kami kembar 4, kami terima..... anak yg lahir tu Allah dh tentukan rezkinya....insyaAllah.... still waiting the sweet moment...... mira...twin gak ke....(nkh)

Lady Mira said...

mag - insyaAllah semoga ianya berjaya

Pn Stoberi - take ur time kak, tak leh buat time stress2... settle ur things then leh concerntrate betul2

Anon - kalau wat icsi, bukan maksimum 3 jer embabies yg akan dimasukkan? 8 thn menanti? Semoga penantian itu berbaloi... i'll pray for u.

Anonymous said...

Salam..berapa kali Puan buat IUI till you got pregnant? InsyaAllah, will start my IUI procedures this end of month with Dr G at LPPKN.

Lady Mira said...

Walaikumsalam anon, saya pregnant on my 2nd trial on IUI. Wishing u all the best for your IUI! Semoga dipermudahkan semuanya.