Thursday, June 2, 2011

Baby?

Bumped into my friendster blog post which i wrote few months after being married.

Its been 51 days since i get married. Now, ppl around me start asking…. ‘any good news?’ or ‘dah ada ker?’. hmmm, i dont know why, from last time till now, ppl used to ask to question regularly once the person get married. My sis got a baby after 5 years of married life.

Even one of my hubby’s relative asked me, ‘are you planning coz ur still studying?’. commonlah… when i planned to get married, i knew that im studying and im working. i took up the challenge to get married as a student and also working women. I dont have to plan for this. Its a rizk from Allah. i dont know why people dont understand about this. We need to wait for the time to come.

This people make me crazy… i need some peace of mind. If ada rezeki… adalah tu… Rileks la oii… baru jer kawin… nak gak honeymoon dgn hubby… if dah ada baby… masa more on baby…. Selagi tak da tu… boleh lah honeymoon lagi. But it doesnt mean that im saying i dont want kids for now.  I just dont care and i leave the thing to Allah. He knows well when is the right time to give.

After 4 years 4 months, im still childless :(

9 their rebelling minds:

PUANSTOBERI said...

touching lak bila baca ni Mira... sobsss... :(

Irtiyah said...

rasa nak istiharkan hari TTC a day in a year.

rasa nak buat kempen..'don't asking'

wah.. nak wat macam2 rasanya..

kalau pikir diri sendiri memang kadang2 saya nak lupakan semua annoying people.. annoying thing macam ni

tapi bila lihat sekeliling ramai yg tertekan... rasa nak tolong tampor laju2 kat diorang yg jahat2 tu..

Irtiyah said...

* a day every year..


tak pandai nak speaking juga tu.. hehe

MaMaNuRiN said...

bila dah kawin, tanya lak dah pregnant belum..if dah pregnant then tengok baby tak ada..lain pulak soalan yg keluar..baby mana? when she passed away, why..sakit apa? pastu tanya lagi tak pregnant lagi ker..fobia ker? huhuuuu byk betulkan soalan yg di tanya..kekadang dlm hati mama, mama dok bebel, ishhh ko ni byk tanya, tak letih ke asyik bertanya hehehee

~S~ said...

sgt faham feeling tersebut. da 2thn aku kawen, tu je persoalan yg org mampu nk bagi. cam takde soalan lain.

it sucks kan.

but after a while, mls nk pk and simply said "da kat atas tu kata belum masa, nk wat camne". terdiam derang.

be strong mira. we are always behind u.

greener pastures said...

amira.. mine was even worst.. i even posted in my blog that i dun want any children for at least 2-3 years after marriage.. now i guess, allah has answered my prayers..

takpela.. keep on praying, insyaallah, allah will listen..

dun be sad, ok?

mahujadiibu said...

insyaALLAH mIRA, saya doakan awak pula ye lepas ni dan kawan2 lain..amin

Pn.Leeda said...

saya lg terkilan bila masuk je kedai baju2, adik kedai tu tanye..kak nk cari baju pregnant ker? Sy terkedu. Tak slhkan adik tu. Coz sya sedar..bdn sya dah serupa mcm org pregnant 3 bln. Tertekan dgn diri sendiri bila x dpt nk slim mcm masa bujang tp bila bdn berisi tak juga pregnant sampai org slh phm. So far, saya tdkla tertekan sgt jika org bertanya "Dah ada ke blm"..Kita dinasihatkan jawab:"InsyaAllah.." sambil senyum. Dengan cara itu kita lbh redha dgn ujian Allah.Jgn sesekali jwb "Takde lg." Kata2 itu 1 doa. Saya rsa betapa bsr hikmah redha di sisi Allah. Cuma hati terusik bila tgk suami amat baik n rajin melayani kanak2 lain.

Lady Mira said...

betul tu kawan2... kadang2 mmg tak faham kenapa manusia ni camni. tp... along the way, i've learned to ignore ppl those who not important in my life. Kalian semua adalah kawan2 yang tidak ternilai buat diri ini, walaupun kita tak pernah bersua. Tanpa kawan2 ttc ni... xtau la idup mira ni camana!