Monday, May 23, 2011

Ideas Please…

So, lets start with the location of the house searching… which area will be suitable? Last time i was thinking of Nilai… im not sure why i was so interested with Nilai but now, i guess I still need to find somewhere around Klang Valley.

Landed or condo/apartment? Landed is good… but then if i’ve ended as childfree forever, then its not practical to stay there where a condo/apartment will be more perfect for 2 pax.

If Condo/apartment… lease or freehold? We cant get any of the freehold below 300k nowadays… where to find the money then?

Why dont we all settle in one place and name that are as ‘Childfree Zone’ :p

4 their rebelling minds:

~S~ said...

land: utk future senang kot. dan penting, senang nk basuh keta. haha.
+ tak kesah if childless pun, kite bole decorate sesuka hati

condo: agak sempit, for children. + kene bayar maintaning fee which if u pk2 balik, tak masuk akal kot sebulan 150+, cube try calculate sampai 30thn?

lease: 99yrs only, but on the bright sight, i dont think we could lived that long. hahaha

free: ni senang kalo nk wasiatkan utk anak2. but in my opinion, tak perlu kot.

but, in my personal opinion (judging by the money i hv), i think for time being, i'll settle at apartment/condo. low cost pun takpe, sbb tu investment, lepas da berduit sikit, go buy landed property, the flat, kasik sewa la.

hoho. panjang lebar nih

Irtiyah said...

Salam

good idea.. kita duk dengan kita2 je..
bukanlah childfree zone la sangat.. ttc zone kot.. hehe

PUANSTOBERI said...

mmg umah skang ni rega mcm tak masuk dek akal.
kalo oke duk jauh sket dari area Klang valley ni, y dun u try area Semenyih? or else kat Bandar Putra apa ke tah nama nya tu. Area dkt2 ngan Putrajaya sanun. Sana byk lagi umah landed yg range rega 200k

p/s : me terpaksa beli umah atas kayangan gak sbb takde umah kat KL ni yg baru yg within 200k. uhuks (T__T)

Lady Mira said...

s - sgt setuju with ur point. i pun, ikutkan keadaan dan kemampuan rasanya hanya mampu leh beli rumah atas awan jer.. unless combine loan dgn en suami... tp rasa tak berbaloi jer nk combine loan buat masa skarang ni... mana tau in future nk beli banglo ke kan (impian tinggi tu) time tu la better combine loan.

kak irtiyah - walaikumsalam. tu la.. dok dekat2 senang nk gi treatment ke apa... weekends leh berkumpul and borak2 perkembangan masing2.. wah! sronotnya... haha ttc zone :)

kak reen - blum start survey lagi.. but dulu cam berkenan dgn nilai... few yrs back... menyesal xbeli jer time tu... tak dok pun... as investment kan. kena start cari seriously ni...